Zdrowe kanapki – czym je smarować ?

Postanowiłam napisać ten wpis, ponieważ znam osoby, które chciałyby przejść na zdrowe odżywianie i nie mają totalnie pomysłu co miałyby teraz jeść na śniadanie. Ludzie przyzwyczajeni do szynki lub kiełbasy, mają problem czym to zastąpić. A ci, którzy mięso już odstawili całkiem, zazwyczaj zastępują je serem żółtym, który znowu też takim dobrym rozwiązaniem nie jest.

 

Oczywiście można robić sobie jakieś sałatki, owsianki czy koktajle – ale ja osobiście szaleję za kanapkami. Nic nie jest w stanie złamać mojego nieustannego uwielbienia do nich – zwykle na propozycje zrobienia czegoś innego na śniadanie reaguję z niechęcią 🙂

 

Pieczywa raczej w ogóle nie dotykam, więc jako podstawa służą mi wafle ryżowe (100% brązowy ryż), o których co nieco wspominam TUTAJ. Czuję się po nich zdecydowanie lepiej niż po chlebie czy gumowych bułach, ale jeśli nie jesteś w stanie ich odstawić, spróbuj chociaż nauczyć się robić pasty. Zawsze to jakiś pierwszy krok w kierunku zdrowego odżywiania.

 

Takie wafle smaruję przeróżnymi pastami – z nerkowców, marchewki, ze słonecznika, soczewicy i pomidorów suszonych, awokado itp. W zasadzie to można je ze wszystkiego robić. Nie dość, że zdrowe to jeszcze tanie i bardzo smaczne. Odkąd zaczęłam je jeść, nie przestaję się zachwycać bogactwem smaków mojego śniadania. A tej euforii jakoś nigdy nie czułam jedząc chleb i szynkę… Nigdy wcześniej śniadanie nie dawało mi tyle przyjemności co teraz.

 

Tak wyglądają przygotowane pasty:

 

Śniadanie mistrzów

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Monika Lorynska (@monikalorynska)

 

Na wierzch pasty oczywiście możecie położyć co tylko Wam się podoba, moja ulubiona kompozycja to pomidor i kiełki. Wcześniej też polewam wafle olejem lnianym, aby zapewnić sobie dawkę kwasów tłuszczowych Omega, a na to kładę sałatę lodową lub szpinak. Nie używam masła, jest mi ono tutaj totalnie niepotrzebne.  

 

Kanapki, które robię czasem mężowi 🙂  

 

Kanapki dla małża :)))

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Monika Lorynska (@monikalorynska)

 

Przygotowałam dla Ciebie zestawienie kilku moich ulubionych past – są to linki do przepisów na różnych blogach. Samo zrobienie takiej pasty (gdy już mam gotowe składniki) zwykle zajmuje mi ok. 3 minut, a ilości wystarcza mi na 4-5 dni. Jedyna trudność polega na tym, że niektóre składniki należy namoczyć wcześniej przez kilka godzin (jak np. nerkowce czy słonecznik) albo ugotować (ciecierzyca, soczewica, marchew). Mimo wszystko roboty przy tym jest na ok. 10 minut i jak słyszę, że ktoś nie ma na to czasu no to przepraszam.. ale dla mnie to śmieszne.

 

Poniżej 7 moich ulubionych past, które już sprawdziłam i mogę polecić:

 

  • Pasta z awokado – jedna z pierwszych past, jakie zaczęłam robić, jest OBŁĘDNA. A jak Ci się nie chce robić, to możesz kupić gotową w Biedronce
  • Pasta marchewkowa – to chyba najprostsza pasta bo w razie totalnej biedy w kuchni, można ją zrobić z samej marchewki i oliwy. W przepisie jest też słonecznik i sezam, ale jak tego nie masz, to możesz posypać czymkolwiek np. pestkami z dyni czy czarnuszką
  • Pasta warzywna – to już wyższa półka i bardziej czasochłonny przepis, wymaga pieczenia. Ale mojemu mężowi smakuje najbardziej 🙂
  • W powyższym zestawieniu starałam się skupić na pastach wegańskich, ale wegetarianie jedzą jajka, więc jeśli je lubisz, to polecam jeszcze pastę jajeczną – nam bardzo smakowało

 

A może Ty znasz jakieś fajne przepisy na pasty? Wklej linki do nich w komentarzu!

 

Twoja kolej

Masz jakieś pytania? Śmiało zadaj je w komentarzach pod tym wpisem! Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to proszę prześlij go e-mailem do swoich znajomych, lub podziel się nim na Facebooku lub Twitterze. Dziękuję!

 

Opt In Image
Darmowy ebook!

Dołącz do prawie 1000 osób, które otrzymały bezpłatny ebook "Narzędzia i książki, które pomogą Ci w biznesie", a także newsletter, w którym dzielę się swoją wiedzą o prowadzeniu biznesu!

Zapisując się na listę zainteresowanych wyrażasz zgodę na na otrzymywanie newslettera z www.rozterkistartuperki.pl. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Zobacz także