Uważam siebie za fatalną kucharkę – potrafię spieprzyć najprostszy przepis…Wychowałam się przy mamie, która nie pozwalała mi do kuchni zaglądać w trakcie gotowania toteż nie miałam za bardzo okazji do nauczenia się. Mama miała swoje taktyki, swój tryb pracy i nie chciała, by ktoś jej przeszkadzał. Uczyłam się więc gotować dopiero w dorosłym życiu – razem z moim małżem. Tak naprawdę oboje uczyliśmy się od podstaw, kiedy zaczęliśmy się spotykać i mieliśmy ochotę na jakąś ciekawą kolację w domu.
Tak się nam spodobało, że do dziś lubimy odkrywać nowe przepisy i uczyć się nowych rzeczy. Nie mniej jednak zdarza się, że coś nam nie wyjdzie albo w sytuacjach awaryjnych dzwonimy do kogoś z rodziny by zapytać, jak uratować obiad 🙂
Dlatego też cenimy sobie przepisy proste – takie, gdzie wiadomo dokładnie co i jak należy zrobić krok po kroku, a nie takie, gdzie autor pomija niektóre rzeczy, które jego zdaniem są oczywiste dla doświadczonych kucharzy. No dla niektórych nie są niestety. Ja muszę mieć wszystko napisane. I nie cierpię sytuacji, kiedy w składnikach jest coś, o czym nigdy wcześniej nie słyszałam i nie mam pojęcia, gdzie to kupić.
Przygotowanie kolacji Wigilijnej czy chociażby nawet poczęstunku w pozostałe dni świąt to nie lada wyzwanie dla kogoś, kto nie jest geniuszem w kuchni. Dlatego zapraszając do siebie rodzinę, zależało mi po pierwsze na przepisach bardzo prostych i szybkich (nienawidzę spędzać całych dni w kuchni – wolę popracować przy komputerze..), ale też tanich. Kupowanie drogiego alkoholu czy syropu klonowego tylko po to, by wrzucić parę kropel do przepisu dla mnie totalnie mija się z celem. Cenię sobie przepisy takie, w których składniki nie są mi obce i można je znaleźć w niemal każdym markecie.
Jeśli widzę w przepisie np. suszone glony wakame to już mi się żarówa zapala, że trzeba objechać 3 markety, zanim coś takiego znajdę + może to być dość drogie. Takie przepisy u mnie odpadają – spędzić pół dnia na zakupach, a potem pół dnia w kuchni – NIE MA MOWY!
Tak więc długo szperałam, aż wygrzebałam kilka przepisów w sieci – są to przepisy oczywiście bezmięsne, w miarę zdrowe – w większości wegańskie, ale gdzieniegdzie występuje miód. Jeśli komuś to nie odpowiada, może zamienić go na syrop z agawy albo z daktyli.
Niektóre z tych przepisów już testowałam w ubiegłym roku i wiem, że są smaczne, a część dopiero będę próbować teraz.
PASZTETY
Miałam robić któryś z poniższych pasztetów, ale ostatecznie zdecydowałam się kupić gotowe, żeby mieć trochę mniej pracy przy przygotowaniach. Nie mniej jednak te przepisy poniżej wyglądają bardzo kusząco i na pewno prędzej czy później je spróbuję.
1. Pasztet pieczeniowy + sos z tego przepisu
Zdjęcie pochodzi ze strony True Taste Hunters
DANIE GŁÓWNE I PRZYSTAWKI
1. Seleryba
Selerybę obowiązkowo w tym roku robię! W tamtym roku niestety się nie wyrobiłam z czasem, bo przygotowałam masę innych rzeczy, ale w tym roku to jest najważniejszy przepis, który zamierzam zrealizować.
+ do tego wybiorę jedną z poniższych surówek
2. Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem
3. Surówka z czerwonej kapusty i marchwi
Oprócz tego myślę podać białą fasolę w jakimś syropie (zamiast miodu jak w przepisie) lub boczniaki jako przekąski
5. Boczniaki w słodkiej marynacie
A w tamtym roku robiłam te boczniaki – to jest niestety przepis z drogim syropem klonowym, ale można zastąpić innym słodzikiem np. miodem albo syropem z daktyli. Jak dla mnie ta przekąska jest rewelacyjna i polecam gorąco 🙂
Zdjęcie pochodzi ze strony Jadłonomia
COŚ SŁODKIEGO
Ja zdecydowałam się nie kombinować – nigdy nie piekłam ciasta, więc robię przetestowaną już wielokrotnie surową szarlotkę, bo nie chce mi się już kombinować specjalnie + ta szarlotka smakuje każdemu, kogo nią częstowałam. I, uwaga, jest bez cukru i bez pieczenia 🙂
Zdjęcie pochodzi ze strony Natura na talerzu
A poniżej znajdziecie jeszcze przepisy na sympatyczne i proste ciasteczka, które możecie zrobić sobie np. do porannej, świątecznej kawy 🙂 Albo zanieść gościom w prezencie.
2. Ekspresowe ciasteczka owsiane
3. Ciasteczka owsiane pieguski
A jeśli nie przeszkadza Ci cukier to te 2 proste przepisy ze strony WegAnki, które powinny Ci przypaść do gustu:
5. Makowiec
To już ostatni wpis przed świętami, więc nie pozostaje mi nic innego jak miłego gotowania i dużo radosnych, niezapomnianych chwil w gronie najbliższych 🙂
Twoja kolej
Masz jakieś pytania? Śmiało zadaj je w komentarzach pod tym wpisem! Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to proszę prześlij go e-mailem do swoich znajomych, lub podziel się nim na Facebooku lub Twitterze. Dziękuję!

Dołącz do prawie 1000 osób, które otrzymały bezpłatny ebook "Narzędzia i książki, które pomogą Ci w biznesie", a także newsletter, w którym dzielę się swoją wiedzą o prowadzeniu biznesu!
Zapisując się na listę zainteresowanych wyrażasz zgodę na na otrzymywanie newslettera z www.rozterkistartuperki.pl. Zgodę możesz w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.